OKTATÁSI HIVATAL

Köznevelési Akkreditációs és

Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs

Osztály

Levelezési cím: 1363 Budapest, Pf. 112.
Ügyfélszolgálat (kizárólag személyesen):
1122 Budapest, Maros utca 19-21.
Telefon: +36 1 374-2135
E-mail: info.nyak@oh.gov.hu
Bankszámla: 10032000-00282637-00000000

Nyelvvizsgák az Európai Unióban

1. Várható-e, hogy a magyar, államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvány egységes kezelést kap az Unióban?

Az Európai Unió közösségi szinten nem szabályozza a nyelvtudást igazoló bizonyítványok elismerését, a közösségi jog tehát nem rendelkezik erről. Az egyes tagállamok saját hatáskörükben szabályozzák, vagy nem szabályozzák a tagállamon kívül szerzett nyelvvizsga-bizonyítványok elismerését, értékelését. Ebből következik, hogy a Magyarországon szerzett nyelvvizsga-bizonyítványokat az Európai Unió tagállamai eltérően értékelhetik.

2. Van-e Magyarországon szerezhető és nemzetközileg elismert nyelvvizsga?

Minden országban azonos módon elismert nyelvvizsgák nincsenek, ám léteznek nemzetközileg jól ismert nyelvvizsgák. A külföldi munkaadónál vagy képző intézményben kell arról információt kérni, hogy pontosan milyen nyelvvizsga-bizonyítványt fogad el.

3. Várható-e, hogy az Unió tagállamaiban letett nyelvvizsgák honosítás nélkül magyarországi, államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványnak minősüljenek?

Ahogy láttuk, a közösségi jog nem terjed ki a nyelvvizsga-bizonyítványok elismerésére, tehát Magyarországnak sem kell automatikusan elismernie az EU tagállamaiban szerzett nyelvvizsga-bizonyítványokat, ezért továbbra is fenntartja magának a jogot arra, hogy csak a legmegbízhatóbb információkkal alátámasztott és szakmailag problémamentes vizsgák bizonyítványait honosítsa.

4. Panaszt tehet-e a magyar munkavállaló/tanuló az Unió intézményeinél, ha magyarországi, államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítványát nem fogadják el az Unióban a munkavállaló/oktatási intézmény által előírt nyelvtudás igazolására?

Az Európai Unió intézményeihez jogorvoslatért kizárólag a közösségi jog megsértése esetén érdemes fordulni. Mivel a közösségi jog nem rendelkezik a nyelvvizsga-bizonyítványok elfogadásáról, ezért a közösségi jog nem sérül azáltal, hogy az egyik tagállam nem fogadja el a másik tagállamban szerzett nyelvvizsga-bizonyítványt.